Skip to main content

Joga aukštyn kojom – baimės, azartas ir įkvėpimas judėti pirmyn

Stovėjimas ant rankų ir kitos jogos padėtys aukštyn kojom ar balansuojant ant rankų nuo pat pradžių praktikos buvo mano mėgstamiausios. Tai vis dar viena pagrindinių mano praktikos dalių, kuria su dideliu malonumu dalinuosi vedant jogos pamokas. Čia noriu jums papasakoti ne tik apie pagrindinius trukdžius kas atbaido mokytis šias įmantrias padėtis, bet ir kokią naudą jos atneša.

Sutinku labai daug žmonių, kurie žavisi žiūrėdami kaip kitas stovi ant rankų ar balansuoja varniuko (sanskrit: bakasana) pozoje. Paklaustas ar norėtų taip išmokti, atsako, kad “žinoma”, tačiau prisiversti pamėginti būna sunku.

Kodėl, nepaisant noro, nedarom?

Pirmiausia ir stipriausia aišku yra baimė. Baimė susižeisti, baimė, kad nepavyks ar pasirodysime prastai kitų akivaizdoje. Taip pat tiesiog nepasitikėjimas savimi ir savo kūnu. Sprendimas paprastas – tiesiog mėginti. Nesukelti sau įtampos ir daryti tik tiek, kiek jaučiamės saugiai. Tik su praktika po truputį komforto ribos išsiplės.

Kada baimę nugalime ar bent jau suvaldome ir pagaliau mėginame balansuoti ant rankų dažnai nutinka, kad fiziškai mūsų kūnas to nesugeba padaryti. Bet ar darote tai kasdien? Pykti ant savęs tikrai neverta. Ką verta daryti, tai praktikuoti ir viskas ateis. Na, o praktikuoti kada pratimas dar nesigauna yra nuostabu ir labai labai efektyvu, nes tada pratimas stiprina ne tik kūną, bet ir gerina mūsų smegenų veiklą.

O kai visi šie balansavimai po truputį pradeda sektis mus apima azartas ir praktika pasidaro lengva, nes darome tai kas mums teikia malonumą. Tai ir skatina judėti pirmyn, toliau domėtis praktika, savo galimybėmis ir tiesiog visapusiškai save lavinti.

Balansavimo pozicijos įdarbina visus kūno raumenis

Iš fizinės pusės, balansavimai ant rankų ir apverstos padėtys nuostabios tuo, kad jos įdarbina viso kūno raumenis, lavina stabilumą ir balansą. Tuo pačiu įdarbinamas protas ir nebelieka laiko galvoti apie pašalinius dalykus. Visas dėmesys turi būti tik į “čia ir dabar”, kad užduotį įgyvendintume.

Kada paskutinį kartą darėte kažką naujo? Dažnai vengiame nežinomų, neišmėgintų dalykų. Balansavimai ant rankų ir apverstos padėtys įneša žaismingumo į mūsų kasdienybę. Tai laikas kai galime eksperimentuoti su savo kūno galimybėmis, paleisti visus įsitikinimus, susreikšminimą ir sugrįžti į vaikystę.

Jeigu viskas skamba labai paprastai, taip ir turėtų būti.

Labai dažnai mes per daug galvojame ir per mažai darome. Šie pratimai kaip ir visa joga yra praktika. Galime suprasti vienus ar kitus elementus, bet pratimo nesuprasime. Jį reikia daryti, praktikuoti ir tik tada pavyks. Praktika praktika praktika.

Ateinantį sekmadienį pas mus studijoje svečiuojasi mokytoja Julita. Daugiau informacijos apie renginį: Vinyasa jogos workshop’as.

Julita

Teksto autorė, jogos mokytoja

Ją dažnai sutiksite judesyje ir dar dažniau aukštyn kojom.
Ji pasidalins su jumis žiniomis ir patirtimi, sukaupta iš įvairių jogos rūšių (tarp jų Vinyasa, Yin ir AcroYoga) per 15 metų praktikos.

Susitikite su mokytoja Julita jau ateinantį sekmadienį: Vinyasa jogos workshop’as Vilniuje