Skip to main content

Vis daugiau mokyklų keičia tradicinius auklėjimo metodus, tokius kaip baudimas, progresyviais, etiškais būdais. Vienoje iš Amerikos mokyklų, Robert W. Coleman pradinėje, pradėta mokyti vaikus meditacijos.

Jei vaikas pasielgia blogai, yra agresyvus, tradiciškai jis būtų subaramas, nubaudžiamas ir vedamas pas direktorių jei toks elgesys kartojasi. Tačiau Robert W. Coleman pradinėje mokykloje, toks vaikas eis pamedituoti.Vaikams siūloma atlikti kvėpavimo pratimus, susitelkti į kylančius pojučius ir tiesiog atsipalaiduoti. Sunku patikėti, kad aktyvus vaikas galėtų tiesiog ramiai sėdėti ir medituoti, tačiau jie tai geba kuo puikiausiai, kartais netgi geriau nei suaugusieji.

Bet ar tikrai tokios praktikos veikia? Pasak mokyklos direktoriaus, per pastaruosius metus nė vienas vaikas nebuvo nušalintas nuo pamokų, o kitoje mokykloje tokia praktika netgi padidino vaikų lankomumą.

Mokslininkai teigia, kad meditacija turi labai didelę įtaką vaikų elgesiui ir smegenims. Pasak jų, meditacija sumažina vaikų jaučiamą stresą, padeda jiems geriau koncentruoti savo dėmesį ir moko emocinės savireguliacijos. Taip pat, gebėjimas geriau kontroliuoti stresą turi įtakos mokinių rezultatams testų metu, ir gerina jų darbinės atminties funkciją.

Vaikams dažnai būna sunku atsisėsti ir iš karto pradėti medituoti, todėl siūloma pradžioje atlikti keletą fizinių pratimų, jogos tempimus, vėliau įkomponuoti kvėpavimą ir galiausiai pradėti meditaciją. Specialistai rekomenduoja vaikams pradėti medituoti nuo 8 metų, ir medituoti tiek minučių kiek vaikui yra metų. Be abejo pradžioje užtenka tą padaryti vos porą minučių, bet laikui bėgant meditacijos trukmė didės savaime.

Daugiau skaitykite: Forbes.com

 Liepos mėnesį vyksiančioje Silicon Valley 2017 stovykloje vaikai bus supažindinti su meditacija ir joga, taip pat atsipalaidavimo būdais ir dėmesio koncentravimo metodais. Kviečiami 11 – 18 metų amžiaus vaikai. Daugiau informacijos: Code Academy Vilnius