Skip to main content

„Verslo sėkmė priklauso nuo darbuotojų sveikatos”, – įsitikinusi Rasa Kazlauskienė, draudimo brokerių įmonės „AON Baltic” Žmogiškųjų išteklių rizikų valdymo skyriaus vadovė.

Ši mintis buvo pagrindinė Kaune vykusioje konferencijoje, kurioje buvo analizuojama sveiko darbuotojo nauda įmonei. Lietuvos įmonės dar tik labai lėtais žingsniais pradeda diegti darbuotojų sveikatinimo programas, tačiau kitos šalys, ypač Vakarų valstybės, rodo puikų pavyzdį šioje srityje.

Pasaulinės kompanijos labai daug dėmesio skiria darbuotojų fiziniam aktyvumui skatinti, diegia sveikos mitybos, jogos pamokas, pilateso užsiėmimus, streso valdymo ir mažinimo programas.
„Darbdaviai turi siekti dialogo su savo darbuotojais, skatinti juos suvokti sveikatos priežiūros svarbą. Ir tai itin aktualu mums, nes situacija mūsų šalyje yra grėsminga”, – pabrėžė R.Kazlauskienė.

Širdis ir kraujagyslės

Lietuvoje labiausiai plinta neužkrečiamos ligos: kraujagyslių ir širdies, piktybiniai navikai. Vien pernai gyventojų mirtingumą 56,6 proc. lėmė kraujotakos ligos, piktybiniai navikai – 15,3 proc. Didėjant sergamumui auga ir gydymo išlaidos. „Siekiant tai sustabdyti, sveikatinimo programos turėtų būti nukreiptos kovai su pagrindiniais rizikos veiksniais sveikatai: fiziniu pasyvumu, prasta mityba, per dideliu alkoholio vartojimu, miego trūkumu, prastu streso valdymu”.

Kiek kainuoja stresas

Verslo valdymo konsultacijų ir mokymo bendrovės „OVC Consulting” vyriausioji konsultantė Mirolanda Trakumaitė akcentuoja kitą problemą: stresas kelią pavojų ir darbuotojui, ir verslo rezultatams. Susirgęs žmogus yra ne tik nedarbingas, bet ir jam tenka mokėti už ligos laikotarpį, samdyti kitą darbuotoją.

Organizacijos, įmonės gali padėti savo darbuotojams išvengti streso vykdant jo valdymo, sveikatos gerinimo programas, organizuojant jogos, relaksacijos ar meditacijos pamokas.

 

Daugiau skaitykite: http://kauno.diena.lt/naujienos/sveikata/psichologija/kiek-verslui-kainuoja-pavarge-ir-nelaimingi-darbuotojai-patarimai-413958

Leave a Reply